home > specialisaties > adem-en-ontspanningstherapie

Adem- en ontspanningstherapie

Door lichamelijke of geestelijke (over)belasting kan de spanning in het lichaam toenemen. Vaak gebeurt dit geleidelijk waardoor de spanningsopbouw niet (direct) bewust wordt opgemerkt. Daardoor kan de gespannen toestand als normaal ervaren worden met als gevolg dat het lichaam niet meer ontspant. Ook wanneer de stresssituatie voorbij is kan de spanning onbewust blijven bestaan. 

De oorzaak van de klachten is vaak niet duidelijk. De signalen van het lichaam worden niet begrepen of (onbewust) genegeerd. Als gevolg hiervan gaan de lichamelijke klachten meer op de voorgrond treden en kan de wisselwerking tussen oorzaak en gevolg onduidelijker worden.
Lichamelijk onderzoek levert in eerste instantie vaak geen duidelijke medische diagnose op. Dit kan zorgen voor extra onzekerheid waardoor de lichamelijke spanning juist toe zal nemen. Hierdoor kunnen de klachten zelfs verergeren. Spanning kan op verschillende manieren tot uiting komen.
 
Het kan resulteren in lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, nek- en rugklachten, bekkenklachten, druk op de borst, hartkloppingen, moeite met ademhalen, duizeligheid, tintelingen in armen en benen, hoofdpijn, maagklachten, darmklachten, overmatig transpireren enzovoort.
 
Het kan ook resulteren in psychische klachten zoals lusteloosheid, geestelijke vermoeidheid, slapeloosheid, angstgevoelens, onzekerheid, piekeren, concentratieproblemen, prikkelbaarheid, onrust, gejaagdheid, vermijden van moeilijke situaties, neerslachtigheid, niet kunnen genieten, overactief zijn enzovoort.
 
De fysiotherapeut is in staat om een gericht onderzoek naar het lichaamsbewustzijn, het adempatroon en de mogelijkheden tot ontspannen uit te voeren. Op basis van deze gegevens wordt er in overleg met de patiënt een behandelplan opgesteld.
 
Verzekering / Verwijzing
De behandeling wordt door de verzekering vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Sinds 2007 kunt u zonder verwijzing van de huisarts via de directe toegankelijkheid rechtstreeks naar de fysiotherapeut.
 
Bij Corver Fysio- en Manuele Therapie kunt u terecht bij: 
Tino Corver
 
 

AFSPRAAK MAKEN

Maak een afspraak voor een behandeling.

Ga naar het
contactformulier, of bel
020 - 686 29 32 voor een intakegesprek.