home > specialisaties > bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Hoe ontstaat bekkenpijn?

Tijdens de zwangerschap verweken onder invloed van het zwangerschapshormoon de banden en het kraakbeen in het lichaam. Dit is een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat de baby tijdens de bevalling het lichaam van de moeder door het bekken kan verlaten, maar maakt het bekken tegelijkertijd kwetsbaarder.

Tijdens de bevalling kunnen de banden en/of het kraakbeen beschadigen. Ook de bekkenbodem kan inscheuren. De klachten ontstaan dan pas na de zwangerschap.

Een ongeval of een sportblessure kan de oorzaak zijn van bekkeninstabiliteit bij zowel mannen als vrouwen.

 
Stabilisatie van het bekken
Juist in een periode waarin het bekken meer gewicht moet dragen is een goede stabilisatie van het bekken belangrijk. De spieren rondom het bekken, waaronder de bekkenbodem, geven het bekken bij normale belasting voldoende stabiliteit tijdens de zwangerschap.
 
Wanneer de stabilisatie door “verkeerde” spieren wordt uitgevoerd geeft dit op den duur klachten aan spieren, banden en gewrichten rondom het bekken, bijvoorbeeld de rug, de heupen en zelfs de bovenbeenspieren kunnen pijnlijk worden. Vaak wisselen de pijnklachten van lokalisatie. 
Bekkenklachten verdwijnen niet zomaar na de bevalling. Zonder begeleiding bestaat de kans dat het normale gebruik van de spieren in het bekkengebied verstoord raakt. Hierdoor kunnen naast pijn in het bekkengebied ook incontinentieklachten ontstaan. Van de latere ontstane incontinentieklachten vindt een groot deel zijn oorsprong tijdens de zwangerschap. 
 
Behandeling van bekkenklachten
Gelukkig biedt gerichte fysiotherapeutische begeleiding zicht op goed herstel.
De behandeling kan bestaan uit:
uitleg over de klacht
adviezen over houding, beweging en dagelijkse activiteiten
oefentherapie gericht op de juiste stabilisatie van het bekken
adviezen en oefeningen voor in het kraambed
ontspanningsoefeningen
 
Verzekering / Verwijzing
De behandeling wordt door de verzekering vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Sinds 2007 kunt u zonder verwijzing van de huisarts via de directe toegankelijkheid rechtstreeks naar de fysiotherapeut.

Bij Corver Fysio- en Manuele Therapie kunt u terecht bij Esther Woonink.

 

 

AFSPRAAK MAKEN

Maak een afspraak voor een behandeling.

Ga naar het
contactformulier, of bel
020 - 686 29 32 voor een intakegesprek.