home > specialisaties > Dry Needling

Dry Needling

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne naalden waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden verholpen. 
Dry Needling is een integraal onderdeel van de behandeling die daarnaast kan bestaan uit: manuele therapie, oefeningen en/of een ontspanningsinstructie. 
 
Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?
Nee.
Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.
 
Wat is een spierverharding en wat voelt u daarvan?
Een spierverharding is een hard aanvoelende plek ('knoop') in een spier die, naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.
 
Welke klachten kunt u hierdoor krijgen? 
Pijn ter plekke in een spier, met of zonder uitstraling
Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of het hebben van koude handen
 
Hoe ontstaan deze spierverhardingen?
Door een verkeerde beweging of een ongeluk
Door een langdurige verkeerde houding of overbelasting
Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS )
Overbelasting bij sporters
Beschadiging van weefsel, zoals bij een meniscusletsel of een hernia
Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijv. ontstaan na een botbreuk)
Chronische infecties en allergieën
Slaaptekort
 
Wat kunt u verwachten?
Allereerst zal de gespecialiseerde fysiotherapeut door middel van een gesprek en een onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren.
In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. 
In deze spieren wordt gezocht naar spierverhardingen die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.
Echter, ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut zal in zijn onderzoek ook hieraan aandacht besteden. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar één spier.
 
Wat voelt u tijdens de behandeling?
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.
Als de spierverharding wordt aangeprikt, kan het zijn dat de spier zich kort aanspant. Dit gaat zo snel dat u meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u hierbij uw bekende pijn voelt dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.
Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.
In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren om zo uw reactie te testen.
 
Verzekering / Verwijzing
De behandeling wordt door de verzekering vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Sinds 2007 kunt u zonder verwijzing van de huisarts via de directe toegankelijkheid rechtstreeks naar de fysiotherapeut.
 
Bij Corver Fysio- en Manuele Therapie kunt u voor de behandeling Dry Needling of meer informatie terecht bij Arend Edelenbosch en Alpaslan Erdem.
 
 

AFSPRAAK MAKEN

Maak een afspraak voor een behandeling.

Ga naar het
contactformulier, of bel
020 - 686 29 32 voor een intakegesprek.