home > specialisaties > Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatische fysiotherapeut specialiseert zich in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en met onbegrepen lichamelijke klachten.
Wanneer er een verstoring in de balans is in de lichamelijke en psychische belasting ontstaan er klachten of blijft het herstel van lichamelijke klachten uit.

Deze psychosomatische klachten kunnen zich uiten in vermoeidheid, spanningsklachten of onbegrepen pijnklachten. Deze kunnen zijn ontstaan door omstandigheden in de privé sfeer,  een langdurige werkdruk, door ziekte of een traumatische ervaring.

Er zijn lichamelijke klachten als duizeligheid en hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen, druk op de borst, een gejaagd gevoel hebben of niet meer kunnen ontspannen.
Ook kunnen psychische klachten zich daarbij uiten in lusteloosheid, slecht of teveel slapen, moeite met concentreren, prikkelbaarheid, veel piekeren, somber zijn en niet meer kunnen genieten.
De lichamelijke signalen die deze verstoring aangeven worden niet altijd herkend of worden genegeerd. Wanneer dit lang aanhoudt kunnen er ook psychische klachten ontstaan.

De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt in het herstellen van de verstoorde balans door lichamelijke, psychische en sociale aspecten bij de behandeling te betrekken, waaronder leef- en werkomstandigheden.
In het eerste gesprek richt de psychosomatisch fysiotherapeut zich op het samen inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klachten.
De behandeling is gericht op het beïnvloeden van factoren die de klachten in stand houden.
Daarbij leer je de lichamelijke signalen die je grenzen en behoeften aangeven (weer) herkennen en begrijpen. Ook wordt er gekeken naar gedachten- en gedragspatronen die belemmerend kunnen zijn voor herstel.
Met behulp van verschillende technieken voor lichaamsbewustwording, zoals aandachts-, adem- en ontspanoefeningen en vormen van coaching en cognitieve gedragstherapie kun je de balans tussen spanning en ontspanning herstellen.
Van hieruit kun je, afhankelijk van je hulpvraag, je belastbaarheid vergroten en aan je persoonlijke doelen werken.
 

Verzekering / Verwijzing
De behandeling wordt door de verzekering vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Sinds 2007 kunt u zonder verwijzing van de huisarts via de directe toegankelijkheid rechtstreeks naar de fysiotherapeut.

Bij Corver Fysio- en Manuele Therapie kunt u voor psychosomatische fysiotherapie terecht bij Mirthe Engels

 

AFSPRAAK MAKEN

Maak een afspraak voor een behandeling.

Ga naar het
contactformulier, of bel
020 - 686 29 32 voor een intakegesprek.